top of page
Rosa Martí

Rosa Martí

EXERCICIS ENERGÈTICS TAOISTES APLICATS A LA VOCALITZACIÓ I L'EXPRESSIÓ

 

L’energètica de la veu és el mètode que he desenvolupat a partir de reconèixer que l’estat de la nostra veu depèn de com estem físicament, emocional i energètica, i que ens cal estar presents a l’hora de cantar, interpretar i improvisar.

En la recerca de connectar el món de la veu i el del cos, vaig començar a integrar els principis del yin i el yang, la plenitud i el buit, bases de la filosofia taoista, que m’aportaven els moviments suaus del Qi Gong (Txi Kung) i a relacionar-los amb vocalitzacions. Vaig anomenar aquest treball “Energètica de la veu”.

 

La pràctica emfatitza amb l’escolta, ens porta a afinar els nostres sentits i prendre consciència del nostre aquí i ara. Es treballa amb l’estructura física, amb la respiració i vocalitzacions; amb la vibració reconeixem les nostres emocions, diàlegs interns i el nostre estar i el benestar. Ens ajuda a trobar la nostra afinació (cos-emoció-ment), el to correcte (tensió/col·lapse), l’arrelament i la fluïdesa d’una manera senzilla. A reconèixer la nostra tessitura, el nostre volum i el nostre ritme. Ens aporta sensibilitat i presència.

Agraeixo les ensenyances dels meus mestres de cant, Joaquim Proubasta i Loti Lewis, i els diversos cursos de tècniques de veu i foniatria realitzats. I també les dels mestres de Tai Qi (Tai Txi) Miquel Àngel Cabré i Tew Bunnag, i els de Qi Gong, Guillermo Leyva, Alain Battet i el Dr. Oscar Salazar.

Aquesta pràctica m’ha portat a impartir a cursos diversos a professorat de les escoles municipals de música, a professors del Conservatori Municipal de Música de Barcelona i de Badalona; a cantants a EOLIA, a diferents corals a ESAD; a actors i actrius de l’Institut del Teatre de Barcelona i Terrassa; al Centre d’Estudis de Cinema de Catalunya, al cicle Veu en Escena al Baix Llobregat i al Galliner a Girona; a gent del món de la dansa com a la Cia. Rara Avis, al Teatre L’Estruch, a la Cia. Àngels Margarit i la Poderosa; a mestres a l’Escola d’Expressió Carme Aymerich; a educadors socials i a grups de persones interessades amb el coneixement de la seva veu a la Sala ADITI, L’Illa de l’Aire, Mas Carbó, Efímers i a l’Arbre de la Vida, entre d’altres. També he participat a congressos d’Art i
Músicoterapia i a programes sobre la veu i el cant a TV3 i TV2.

D'altra banda, he estat professora de veuteràpia al Master d’Arteràpia AEC/Universitat de Vic i continuo sent formadora al post-grau de Treball Corporal Integratiu (TCI).

bottom of page